Mijn belangrijke ondernemersbeslissing

Eén van de lastigste dingen waar ik tegenaanliep bij het starten van mijn eigen bedrijf vond ik het kiezen van mijn bedrijfsnaam. Ik wilde een pakkende naam, goed in het gehoor klinkend, standvastig en herkenbaar. Maar op de één of andere manier leek het wel alsof alle namen die in mij opkwamen en aan deze criteria voldeden al bestaande bedrijfsnamen waren.

De website van de Kamer van Koophandel maakte het ook al niet eenvoudiger. “U wilt een passende naam voor uw bedrijf. Want een goede bedrijfsnaam kan bijdragen aan het succes van uw onderneming. Dat maakt het kiezen van uw bedrijfsnaam één van de belangrijkste beslissingen die u neemt.” Ja, maar dat wist ik inmiddels zelf ook al!

Ik besloot om het niet ingewikkelder te maken dan nodig door heel dicht bij mezelf te blijven en mezelf de vraag te stellen:  “Wat wil ik mijn opdrachtgevers aanbieden, waar zal mijn dienstverlening uit bestaan?”  En toen kwam het als vanzelf. “Wat vaststaat is dat ik diensten aan zal bieden op het gebied van project & event management, communicatie en marketing. Verschillende diensten dus onder één noemer. Als ik daar nu eens één woord voor zou kunnen vinden, dan zou dat fantastisch zijn. En dan bij voorkeur in een andere taal, in het Frans, omdat ik Franse woorden altijd zoveel cachet vindt hebben, stijlvol zijn dus!”

Googelen op Latijnse spreuken leverde al vrij snel iets op: E pluribus unum, “Uit velen één”, “Eenheid uit veelheid” (dit laatste is ook het devies van de Verenigde Staten). Dat was precies wat ik zocht… alleen E pluribus unum vond ik toch niet zo pakkend, goed in het gehoor klinkend, standvastig en herkenbaar. Ik hoorde mezelf al de telefoon aannemen. “Goedemorgen, E pluribus unum, u spreekt met Anne Marie Westra”. Alleen de gedachte al  deed mij over de woorden struikelen. Of mijn e-mailadres aan iemand doorgeven. “Wat zegt u?” “annemariewestra@epluribusunum.nl”. “Wilt u dat even spellen?” Nee, dit zou ‘m zeker  niet gaan worden!

Na even afstand te hebben genomen van de zaak, gevolgd door een middagje zelf brainstormen en het raadplegen van een aantal  familieleden en vrienden, had ik het opeens;  Epluribus unum, dat is … Eplus (spreek uit als ‘Eepluu’)! Ja, dat zou het worden, Eplus! Maar wacht; dit zou kunnen worden gelezen als ‘Eeplus’, met ‘s’. ‘S’ weglaten dus. En om te voorkomen dat het dan nog ‘Epluh’ zou kunnen worden – ik wilde alles uitsluiten –  zet ik een accent op de ‘u’, dus ‘Eplú’… en dan wel in hoofdletters geschreven, omdat dat meer in het oog springt, mooier oogt ook. En tot slot, ter verduidelijking natuurlijk nog mijn bedrijfsactiviteit erbij vermelden. Met een jarenlange ervaring in de executive office branche sprak het voor zich dat dit laatste ‘management support’ zou worden:  EPLÚ Management Support, dat klonk als een klok!

Nog wel even het vier stappenplan van de Kamer van Koophandel verder doorlopen, want het laatste wat je wilt is dat de naam van je bedrijf uiteindelijk elders opduikt met alle gevolgen van dien.

Stap 2 Controleer of uw bedrijfsnaam als handelsnaam voorkomt in het Handelsregister: check

Stap 3 Beoordeel de gevonden ‘handelsnamen’: check

Stap 4 Controleer of uw bedrijfsnaam voorkomt als merknaam of domeinnaam: check

En ik voeg daar graag nog aan toe: Stap 5 Gefeliciteerd, uw bedrijfsnaam is een feit: check!

Blog-AMW capital dome

Hieronder kun je het verhaal lezen dat ik altijd met trots vertel wanneer ik de vraag krijg hoe ik toch bij de naam EPLÚ ben gekomen:

“EPLÚ staat voor de verschillende diensten die ik als ondernemer aanbied en waarvoor mijn opdrachtgevers bij mij terecht kunnen. EPLÚ heb ik samengesteld uit het woord E pluribus unum, dat Latijn is voor ‘uit velen één’. E Pluribus Unum – onofficieel het nationaal motto van de Verenigde Staten – refereert aan de eenheid die de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten vormen. De Latijnse spreuk staat ook geschreven op het gietijzeren voetstuk van het vrijheidsstatuut dat zich bovenop de ‘Capitol Dome’ van de Verenigde Staten bevindt.

Voor mij persoonlijk staat EPLÚ ook voor de vrijheid die ik als ondernemer heb om mijn bedrijf te runnen en mijzelf voortdurend te kunnen blijven ontwikkelen, nieuwe kansen te creëren en nieuwe uitdagingen aan te gaan. EPLÚ staat voor mij!”

 

Blog-AMW de naam eplu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot: “Don’t forget to wear your smile today; it’s one size and fits all!!”

 

Met ondernemende groet,

 

Anne Marie Westra-Nijhuis

project & event manager| communicatieprofessional| marketeer

and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Powered by WordPress.